Limburg

Limburg, met zijn pittoreske landschappen en gastvrije gemeenschappen, biedt een aangename omgeving voor zowel bewoners als bezoekers. De provincie staat bekend om zijn sterke detailhandelssector die een belangrijke rol speelt in de lokale economie en werkgelegenheid, met een omzet van ruim 7 miljard euro per jaar uit ongeveer 7.000 winkels.​

  Vervoer in en naar Limburg

  Het vervoersnetwerk in Limburg is goed ontwikkeld, met diverse buslijnen en regionale treinen die de provincie doorkruisen. De Provincie Limburg heeft een meetnet om de verkeersdrukte op de provinciale wegen te registreren, waardoor inzicht wordt verkregen in de ontwikkeling van het personen- en vrachtverkeer​1​. Bovendien pendelen dagelijks 73.000 Limburgers, voornamelijk naar Antwerpen en Brussel, wat aantoont dat de provincie goed verbonden is met andere delen van België​2​.

  Waarom retail werk in Limburg

  Limburg heeft een bloeiende retailsector. Met initiatieven zoals ‘Naar de Kern’, aangedreven door de Provincie Limburg en UNIZO Limburg, worden lokale gemeenschappen aangemoedigd om hun unieke retail DNA te ontdekken en te versterken. Dit project heeft al succes geboekt in verschillende Limburgse gemeenten, waardoor een solide basis wordt gelegd voor een duurzame retailsector​3​. Bovendien is er in Limburg een goede balans tussen lokaal ondernemerschap en grote retailketens, wat voor een divers winkelaanbod zorgt.

  De winkelgebieden van Limburg

  De provincie heeft verschillende bruisende winkelgebieden. Gemeenten als Alken, Bocholt, Diepenbeek, en anderen bieden een mix van lokale winkels en grote retailketens. Elk van deze gebieden heeft een unieke sfeer en een breed scala aan winkels, wat zorgt voor een rijke winkelervaring. Het project ‘Naar de Kern’ heeft bijgedragen aan het benadrukken van de unieke kenmerken van elk winkelgebied, en heeft plannen om dit verder uit te breiden naar andere gemeenten in Limburg.